Vrijeme posjete korisnicima čet-ned: 10-12h i 14-18h
slajd2.png
JU DOM STARIH "NIKŠIĆ"
slide9-01.jpg
JU Dom starih „Nikšić“

Naša misija je da pružimo kvalitetnu uslugu na zadovoljstvo svojih korisnika i da stvorimo ambijent u kome će se oni osjećati kao kod kuće. Nastojaćemo da stvorimo toplinu i ljubav poput porodične, kako bi svaki trenutak koji naši korisnici provedu u Domu za njih predstavljao uživanje.
slide1.jpeg
JU Dom starih „Nikšić“

Naša vizija je da utičemo na stvaranje pozitivnih promjena u društvu kada je riječ o starosti i starenju. Kao što kaže naš akademik Dušan Kosović, "nema razloga da se na starost gleda kao na apsolutni diskontinuitet sa mladošću".
slajd3.png
Mi smo tu za Vas!
previous arrow
next arrow

Dobrodošli

Pristup osobama sa demencijom u socijalnoj zaštiti

U periodu od 21. - 23. jula 2022. godine u hotelu Onogošt u Nikšiću realizovana je obuka za stručne radnike JU Centra za socijalni rad Nikšić, Plužine i Šavnik i JU Doma starih „Nikšić“, sa ciljem upoznavanja stručnih radnika sa svim oblicima demencije, kao i sa postupcima i intervencijama u rješavanju problema svakodnevnog funkcionisanja oboljelih od demencije. Ispred JU Dom starih ,,Nikšić“ obuci su prisustvovali direktorica mr Anđela Lalatović i radno okupacioni terapeut Ivan Barović. Predavači na obuci  bili su mr Goran Kuševija, doktor Damir Adrović i psihološkinja Biljana Cimbaljević. Tokom obuke učesnici su imali prilku da steknu osnovna  znanja o  savremenom razumijevanju demencije kao oboljenja koje utiče na promjene ponašanja oboljelog i značajno mijenja kapacitet za samostalnu brigu o sebi, vrstama demencije i specifičnim  promjenama ponašanja izazvanim demencijom; da prepoznaju pamćenje i kognitivne funkcije kao izvor zdravlja i samostalnosti osoba i razumiju njihovu važnost za sindrom demencije; da steknu osnovna znanja i razumiju značaj poznavanja i poštovanja prava, standarda i principa zaštite osoba sa demencijom, kao i njihovu povezanost sa ostvarivanjem kvaliteta života, dobrobiti i zadovoljenja potreba osoba sa demencijom i njihovih porodica kroz vođenje slučaja; sticanje osnovnih znanja i razumijevanje primjene intervencija i konkretnih postupaka u zaštiti osoba sa demencijom radi regulisanja izazovnih ponašanja; sticanje znanja o specifičnim zahtjevima u komunikaciji sa osobama sa demencijom i razvoj vještine aktivnog slušanja. Učesnici obuke  imali su priliku da se upoznaju sa pojedinim veoma važnim fazama ovog procesa i da na  taj način  steknu potrebna, za neke početna, a za neke i dodatna znanja u ovoj oblasti. G-din Goran Kuševija, u svom izlaganju istakao je koja su to najvažnija prava osoba sa demencijom, kao i koji su to osnovni standardi i principi zaštite osoba oboljelih od demencije. Doktor Damir Adrović detaljno je  objasnio šta je to demencija i kako ona utiče na mentalno zdravlje ljudi. Treba napomenuti da postoje različite vrste demencije, kao što su: demencija Alchajmerovog tipa, fronto-temporalne demencije, demencije sa Levijevim tijelima, vaskularne i mnogi drugi oblici ove bolesti. Takođe, ono što je veoma značajno, jeste  i kakva treba da bude uloga i pristup stručnih radnika osobama sa demencijom, kako u ustanovama zatvorenog tipa, tako i u ustanovama kao što je Centar za socijalni rad. Kada je u pitanju  konkretan rad sa osobama oboljelim od demencije, izlaganje je imala psihološkinja Biljana Cimbaljević.  Ona je govorila o konkretnom radu sa  korisnicima, kako komunicirati sa njima, kao i koji su to postupci i intervencije u rješavanju problema funkcionisanja i izazovnih ponašanja u radu sa osobama oboljelim od demencije.

Obuka je zbog svoje praktične strane bila veoma korisna i veoma visoko je ocijenjena od strane svih učesnika.

Registarski podaci

Žiro-račun: 535-20006-07

PIB: 03326314

 

Nikšić

Adresa

Ul. Trebješka b.b

81400, Nikšić

Crna Gora

Posjetioci

Montenegro 80.9% Montenegro
United States of America 5.9% United States of America
Serbia 4.2% Serbia
China 1.7% China
Bosnia and Herzegovina 1.2% Bosnia and Herzegovina

Broj zemalja:

55

Ukupno posjeta:
032764
Danas: 7
Juče: 22
Ove nedelje: 7
Ovog mjeseca: 508