Vrijeme posjete korisnicima čet-ned: 10-12h i 14-18h
slajd2.png
JU DOM STARIH "NIKŠIĆ"
slide9-01.jpg
JU Dom starih „Nikšić“

Naša misija je da pružimo kvalitetnu uslugu na zadovoljstvo svojih korisnika i da stvorimo ambijent u kome će se oni osjećati kao kod kuće. Nastojaćemo da stvorimo toplinu i ljubav poput porodične, kako bi svaki trenutak koji naši korisnici provedu u Domu za njih predstavljao uživanje.
slide1.jpeg
JU Dom starih „Nikšić“

Naša vizija je da utičemo na stvaranje pozitivnih promjena u društvu kada je riječ o starosti i starenju. Kao što kaže naš akademik Dušan Kosović, "nema razloga da se na starost gleda kao na apsolutni diskontinuitet sa mladošću".
slajd3.png
Mi smo tu za Vas!
previous arrow
next arrow

Dobrodošli

ALFA Centar donirao vrijednu opremu Domu starih u Nikšiću

ALFA Centar je danas  uručio opremu vrijednu 3.000,00EUR novootvorenom odjeljenju za demenciju u Domu starih u Nikšiću. Obezbijeđeno je 7 paravana, 7 stočića za hranjenje, 12 antidekubitalnih dušeka, jedna  interaktivna pametna tabla i velike količine društvenih igara (šah, domine, puzle, karte, rebusi, kvizovi, antistres bojanke itd), didaktički materijal i društvene igre za vježbanje memorije i koncentracije. Donacija je obezbijeđena od njemačke organizacije ASB (Arbeiter-Samaritier Bund) kroz projekat: “Unapređenje psiho-fizičkog zdravlja korisnika Doma starih sa demencijom u Nikšiću”.

“Uručenjem ove opreme, Dom za stare u Nikšiću će biti u prilici  da bolje odgovori zahtjevima korisnika i pruži im zdravstvenu uslugu kakvu zaslužuju, a uvođenjem novih pristupa za unapređenje društvenog života u svakodnevnu  brigu o osobama sa demencijom uticaćemo pozitivno na unapređenje psiho-fizičkog zdravlja korisnika. U narednom periodu organizovaćemo 3 radionice i niz večeri društvenih igara sa našim volonterima i time unaprijediti njihovu integraciju u društveni život zajednice i smanjiti osjećaj izolacije koji kod pojedihih korisnika vjerovatno postoji.” kazao je Miloš Perović, izvršni direktor ALFA Centra.

Perović je kazao da je u javnosti neopravdano prisutno mišljenje da su domovi  za stare prije bolnice nego mjesto za druženje sa ljudima svih generacija, te je jedna od ideja projekta da se kroz obogaćianje društvenog života i organizaciju niza radionica i društvenih večeri pokaže da je Dom za stare takođe mjesto za zabavu, radost, druženje, stvaranje kreativnih stvari. i sl.

Vd direktorice Doma za starih Jelena Banjević iskoristila je priliku da izrazi veliku zahvalnost na donaciji,  kazavši da je ona usmjerena na pravu adresu i umnogome će doprinijeti poboljšanju kvaliteta pružanja usluga za  korisnike Doma, prema prioritetima, definisanim obimom njihovih individualnih potreba.

“Svaka donacija je korisna i vrijedna, i to ne samo zbog njene materijalne vrijednosti, već što se Doma i korisnika sjete dobri ljudi, čija humanost može poslužiti i drugima za primjer. Svaki humani gest, pažnja i saosjećanje sa našim korisnicima je posebna vrijednost za nas.” kazala je Banjević dodajući da briga o starima nije samo zadatak porodice. “Sve više obaveza na sebe treba da preuzme društvena zajednica. Crna Gora polako stvara ambijent i sistem socijalne zaštite koji omogućava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje, putem institucionalnih i društvenih mehanizama koji podržavaju potencijale starih da vode kvalitetniji život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba.” kazala je Banjević

Korisnik doma Miro Gvozdenović iz sela Bijela iz Šavnika, koji je u njemu od otvaranja kazao je da su uslovi u domu idealni i da je dom pravo mjesto za stare ljude i da se u njemu stari druže, pričaju dogodovštine, imaju izlete, radionice, fizičko vaspitanje dva puta nedjeljno, čak i zabave. “Oprema i materijali za društvene igre koju smo danas dobili će nam mnogo značiti jer je dan dug i treba ga kvalitetno ispuniti, a zaposleni se zaista trude da nam osmisle društvene aktivnosti. Najčešće igramo domine, tombolu i karte”. rekao je Gvozdenović.

Sve ovo je dobra osnova za buduće organizovanje društvenih događaja i uvođenje savremenih pristupa u profesionalnom radu sa starijim osobama, jer je orgnizovan i bogat društveni život preduslov dobrog psiho-fizičkog zdravlja korisnika. ALFA Centar će u narednom periodu za korisnike doma organizovati 3 radionice i 2 večeri društvenih igara.

Registarski podaci

Žiro-račun: 535-20006-07

PIB: 03326314

 

Nikšić

Adresa

Ul. Trebješka b.b

81400, Nikšić

Crna Gora

Posjetioci

Montenegro 80.9% Montenegro
United States of America 5.9% United States of America
Serbia 4.2% Serbia
China 1.7% China
Bosnia and Herzegovina 1.2% Bosnia and Herzegovina

Broj zemalja:

55

Ukupno posjeta:
032763
Danas: 6
Juče: 22
Ove nedelje: 6
Ovog mjeseca: 507