Vrijeme posjete korisnicima čet-ned: 10-12h i 14-18h
slajd2.png
JU DOM STARIH "NIKŠIĆ"
slide9-01.jpg
JU Dom starih „Nikšić“

Naša misija je da pružimo kvalitetnu uslugu na zadovoljstvo svojih korisnika i da stvorimo ambijent u kome će se oni osjećati kao kod kuće. Nastojaćemo da stvorimo toplinu i ljubav poput porodične, kako bi svaki trenutak koji naši korisnici provedu u Domu za njih predstavljao uživanje.
slide1.jpeg
JU Dom starih „Nikšić“

Naša vizija je da utičemo na stvaranje pozitivnih promjena u društvu kada je riječ o starosti i starenju. Kao što kaže naš akademik Dušan Kosović, "nema razloga da se na starost gleda kao na apsolutni diskontinuitet sa mladošću".
slajd3.png
Mi smo tu za Vas!
previous arrow
next arrow

Dobrodošli

Okrugli sto na temu "Institucionalni smještaj kao oblik zaštite osoba sa demencijom"

Okrugli sto na temu "Institucionalni smještaj kao oblik zaštite osoba sa demencijom"  uspješno je realizovan u Opštini Plav. Na pomenutom su bili prisutni predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, Opštine Plav, Opštine Gusinje i predstavnici javnih institucija i nevladinih organizacija iz Podgorice, Plava, Nikšića i Berana.

Okrugli sto održan je u sklopu projekta "Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije" koji realizuju Zavod KROG/Institute Circle i Udruženje Impuls, a finansira Evropska unija u Crnoj Gori.

Prisutni učesnici su, kroz diskusiju, panele i obraćanja, razmjenili informacije i primjere dobre prakse iz Doma starih "Grabovac", Doma starih "Nikšić" i Doma starih "Podgorica", a razgovaralo se i o mogućnostima saradnje i povezivanja sa nevladinim sektorom. Predstavnica JU Dom starih "Nikšić" je bila socijalna radnica Ivana Vučković.

Sudeći prema važećim dokumentima, na prvom mjestu Strategije socijalne zaštite starijih za period 2018 – 2022. godine, država prepoznaje potrebu inoviranja usluga za starije i posebno primjenjuje aktivnosti koje bi dovele do uvođenja integrisanih usluga. U dokumentima se još uvijek ne predviđa razvoj usluga za osobe sa demencijom, koje predstavljaju specifičnu grupu usluga u okviru usluga za starije sa višestrukim potrebama za podrškom i koje moraju imati određene specifičnosti usled prirode demencije kao oboljenja. U aktuelnoj zaštiti, osim domova za stare, usluge koje odgovaraju potrebama osoba sa demencijom i njihovih porodica ne postoje u drugim ustanovama. Domovi starijima obezbjeđuju kvalitetan institucionalni smještaj, ali glavni problemi su što nema dovoljno kapaciteta za njihovo zbrinjavanje baš kao ni ljekara gerijatara.

Zbog prirode oboljenja, briga o osobama sa demencijom neminovno sadrži i periode kratkotrajnog ili dugoročnog smještaja u bolnicu ili ustanovu socijalne zaštite. Ovi periodi su izuzetno stresni i za samu osobu sa demencijom i za članove porodice. Oni istovremeno od zajednice zahtjevaju organizovanje potrebnih usluga i razradu niza stručnih postupaka i procedura, kao i pristup i interresornu saradnju.

Svaka osoba ima individualne potrebe i želje, a zadatak stručnih radnika je da doprinesu pronalaženju individualnih rešenja za osobu sa demencijom, koja joj mogu pomoći da zadrži svoju nezavisnost što duže.

Demencija je najzahtjevnija bolest današnjice. Demencija ne pogađa samo osobu, već cijelu porodicu.  Umanjuje doprinos porodice, i to ne samo za ostvarivanje ličnog i porodičnog kvaliteta života, već i na nivou doprinosa zajednici.

Otežana komunikacija je posledica bolesti, a ne njih samih. Žive u svijetu koji se razlikuje od realnosti. Moramo biti realni i strpljivi. Sa njima se ne treba raspravljati, ne treba ih kritikovati, ni ispravljati, a što je najvažnije oboljele treba tretirati sa poštovanjem.

Demencija je podla i okrutna bolest koja krade i otima sjećanja, misli i sposobnosti dragih osoba. Ona u živote unosi bol, tugu, tamu, gnijev, toliko do prije nje nepoznatih osjećanja... Ono čime joj se možemo suprotstaviti je samo i jedino LJUBAV, vrijeme za tu osobu i osmijesi, kako bi te lijepe slike ostale dio nas.

Učesnici okruglog stola su zaključili da Crna Gora polako stvara ambijent za pozitivno i dostojanstveno starenje osoba sa demencijom, ali da ima još mnogo prostora za napredak i inoviranje usluga koje će omogućiti kvalitetniji život i dementne osobe i njene porodice.

Registarski podaci

Žiro-račun: 535-20006-07

PIB: 03326314

 

Nikšić

Adresa

Ul. Trebješka b.b

81400, Nikšić

Crna Gora

Posjetioci

Montenegro 80.4% Montenegro
United States of America 5.9% United States of America
Serbia 4.2% Serbia
China 1.7% China
Bosnia and Herzegovina 1.3% Bosnia and Herzegovina

Broj zemalja:

57

Ukupno posjeta:
033835
Danas: 27
Juče: 25
Ove nedelje: 27
Ovog mjeseca: 672